Historiaa

Muuraja Ky:n kotipesä on Outokummun Alavin kylässä Uusi Muurajan tilalla.

Kuusjärven kunta (myöhemmin Outokummun kaupunki) osti silloisen Muurajan tilan alueet ja rakennukset 1900 luvun alussa vaivaistaloksi. Vaivaistalo muuttui kunnalliskodiksi, jossa hoidettiin niin vanhat, orvot kuin monin tavoin vaivaiset ihmiset. Kunnalliskoti oli myöhemmin myös kunnan maatila. Toiminta väheni vähitellen, kun kaupungin keskustan lähelle valmistui uusi vanhainkoti ja B-mielisairaalatoiminta järjestettiin maakunnan tasolla. 

 

 

Tilan rakennukset tyhjenivät käytännössä 60 – luvun lopulla. Sosiaalilautakunta majoitti ”Ukkotuvassa” muutamia asukkeja.

 

1983 Muuraja siirtyi nykyisille omistajille – Saikkosen perheelle. Alusta alkaen kodin lisäksi siellä on pidetty kesäisin vaatimatonta majoituspaikkaa. Ensimmäisinä vuosina toiminta on retkeilymajajärjestön huomissa, sittemmin Muurajan kartanon vierastalona. Vierastalotoiminta on ollut varsin vähäistä. Varsinainen elanto on tullut mm. koulutuksesta ja valmennuksista.

 

Muuraja on tällä hetkellä kolmen sukupolven koti. Tilalla asuu Eeva Leena ja Olli Saikkosen lisäksi perheen vanhimman tyttären perhe. Talon isännän v. 1917 syntynyt äiti eli talossa vuosina 2001 - 2010. Hän kuoli kotona tahtonsa mukaisesti 29.1.2010. 

 

Nimen historia

Muuraja – nimelle on ollut ehdolla montakin selitystä. Nimi on syntynyt 1800 luvun alkupuolella. On väläytetty se tarkoittavan maahan valettua ruuanvalmistusastiaa ja muurainta eli lakkaa. Todennäköisin selitys nimelle on muuraaja eli muurari. Tilan omistajana tai asujana olisi jossain vaiheessa ollut muurari, jonka ammatti olisi sitten jäänyt elämään tilan nimessä muuttuen jossain vaiheessa muuraajasta muurajaksi.

 

Vähän tulevaisuudesta

 

Nyt suunnittelemme vahavsti tulevaa.

Me - EevaLeena ja Olli - kuulumme nk. suuriin ikäluokkiin. Meitä syntyi 40- ja 50-lukujen taitteessa lähes kaksinkertainen määrä nykyiseen verrattuna. Iso osa meistä on nyt eläkkeelle siirtyessämme edelleen kohtuullisessa kunnossa.

Ei olis mitenkään viisasta, että me kaikki heittäytyisimme selällemme ja vaatisimme: "Hoitakkee minnuu!" Olemme ajatellet itse tehdä asialle jotain. Aluksi suunnittelimme jonkinlaisen "itsepalveluvanhainkodin" virittämistä tänne entiseen kunnalliskotiin.

Vanhainkotiajatuksesta olemme nyt täysin luopuneet. Kehtittelyssä on jonkinsorttinen asumisyhteisö. Sen tapaisia on jo olemassakin, mutta otamme mielelläme ideoita vastaan.

EevaLeena 050407309 eevaleena.saikkonen(ä)muuraja.fi ja Olli 0505552309 olli.saikkon(ä)muuraja.fi

Kiinnostuneet voivat myös ilmoittautua. :)

 

Tuolla on hyviä ajatuksia asiasta:

http://mummokommuuni.launchrock.com/